Oorlogsgeheimen

Aanvang
25-05-2019 14:30
Einde
25-05-2019 16:30

€5,00

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn de Zuid-Limburgse jongens Tuur (12) en Lambert (12) beste vrienden. Tuur zijn vader zit bij het verzet, Lambert zijn vader is NSB’er. Maartje (13), nieuw in het dorp, vertelt alleen Tuur dat ze Joods is. De vriendschap knalt uit elkaar en het noodlot slaat toe.

Het is zomer 1943. De twaalfjarige Tuur en Lambert zijn elkaars beste vrienden en al van jongs af aan onafscheidelijk. De omgeving van hun Zuid-Limburgse dorp kent geen geheimen voor de vrienden. Van de boerderij van Lambert’s vader, die ook de burgemeester van het dorp is, tot de spannende grotten in de buurt – het is hun wereld. Maar de oorlog gaat ook aan hun dorp niet voorbij en verandert de wereld voorgoed.

Tuurs ouders gaan in het verzet terwijl die van Lambert lid worden van de NSB. Dan komt er een nieuw meisje, uit het westen, in de klas: Maartje. Maartje deelt een groot geheim met Tuur, wat hij met niemand mag delen, ook niet met Lambert. Die keus drijft de jongens uit elkaar en brengt Maartje uiteindelijk in groot gevaar. Tuur dreigt niet alleen z'n vriendschap met Lambert, maar ook z'n hele familie te verliezen. Hij zal er alles aan moeten doen om beide te redden.

Deze Nederlandse film is gebaseerd op de gelijknamige jeugdroman van Jacques Vriens.

 

 

Ook interessant